ZOEK PRODUCTEN VOOR HET BESTRIJDEN VAN:

Rattenplaag in Brussel kost half miljoen euro: Door COVID-19 hebben ze de straten opnieuw veroverd

Foto 1 / 1

"Er zijn veel ratten in Brussel", zegt Brussels parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels). En om dat te bewijzen, plaatste hij op Twitter een filmpje waar je de ratten in de straten ziet rondlopen. "Deze rattenplaag vraagt om een Brusselse aanpak, die de gemeentes overstijgt." De plaag bestrijden, zou het Brussels Gewest een half miljoen euro kosten.

Sinds 2001 is er een duidelijke toename van het aantal bruine ratten in het Brussels Gewest. En die hebben zich overal verspreid. De bruine ratten zitten nu op plaatsen waar ze nog nooit eerder zijn gespot. "Momenteel gaat het gemiddeld om twee ratten per inwoner, dus er zitten ongeveer anderhalf miljoen ratten in Brussel", zegt Ahidar. 

Minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) denkt er nu aan om een gewestelijke dienst op te richten die het ongedierte moet bestrijden en schat dat de totale kostprijs zo'n 520.000 euro bedraagt. De overheidsdienst moet ook andere schadelijke diersoorten, waaronder stadsduiven en zwerfkatten, bestrijden. "Er zullen zich zes mensen met het ongedierte bezighouden", zegt Ahidar.

De ratten zijn amper bang van ons, ze staren ons aan alsof ze willen zeggen: "Waarom kijk je naar mij?"

Fouad Ahidar (one.brussels)

"Heel veel mensen spreken me aan met de vraag of we iets aan die plaag kunnen doen", vertelt Ahidar. Samen met een fotograaf heeft hij wat foto's genomen en een filmpje gemaakt. "De ratten zijn amper bang van ons, ze staren ons aan alsof ze willen zeggen: "Waarom kijk je naar mij?" Ik ken zelfs iemand die ging fietsen en die besprongen werd door een rat. De oorzaak ligt ook bij mensen die eten geven aan duiven, maar zelfs de vogels willen geen eten meer omdat de ratten erop springen."

Ahidar vindt dat het ongedierte ook nog op andere manieren bestreden kan worden. In Brussel wordt het restafval twee keer per week opgehaald. Op die manier krijgen de dieren regelmatig een buffet voorgeschoteld. "Maar ook leegstaande panden kunnen beter beheerd worden, en het groen op openbare plaatsen moet beter bijgehouden worden."

Meer berichten

Harmonix Rodent Pasta: geen bloedverdunner meer

Slimme Rattenvallen: de toekomst?

Rattenplaag in Brussel kost half miljoen euro: Door COVID-19 hebben ze de straten opnieuw veroverd

Ontsmetting tegen Coronavirus via Alphatac

Coronavirus of bedwantsen?

Wij maken gebruik van cookies

De website van Adonis maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Ok Meer info